Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

”LADICA” MODEL  OPSTRUKCIJE PRAVNE DRŽAVE (PPS: 2. dio)

POSLOVNO – PRAVOSUDNI SKANDAL U BIH 2. DIO

——————————————————————————————————————————————————————————

U nastavku serijala ćemo uključene parnične stranke i dalje oslovljavati putem pseudonima kako bi izbjegli marketing, s tim da ćemo stranu kojoj Sud u Mostaru ide na ruku nazivati: domaći građevinac, a stranu koju Sud diskriminiše ćemo nazivati: međunarodna banka.

U ovom tekstu ćemo predstaviti jedan od konkretnih primjera opstrukcije u ovom predmetu, koji je ujedno široko rasprostranjena praksa u bh.pravosuđu, a što smo simbolično nazvali ‘Ladica’. Ova praksa predstavlja brutalan i primitivan način zloupotrebe sudijske dužnosti. Podsjetimo se da ukupan period opstrukcije presude Vrhovnog suda Federacije BiH od strane Općinskog suda u Mostaru traje već 25 mjeseci.

Kada su Općinski i Kantonalni sud u Mostaru prethodno donosili odluke u korist domaćeg građevinca radili su ekspresno u svim fazama, obarajući sve rekorde u efikasnosti donošenja odluka, među kojima su za rekordnih 4.5 mjeseca donijeli drugostepenu presudu i u roku od mjesec dana proveli nepravilan izvršni postupak i međunarodnoj banci bespravno oteli nekoliko desetina miliona konvertibilnih maraka. Kada je Vrhovni sud Federacije BiH svojom presudom preinačio presude Općinskog i Kantonalnog suda i naložio da domaći građevinac vrati otete milione, tada je Općinski sud počeo da odugovlači protivizvršenje koje traje već rekordnih 25 mjeseci.

———————————————————————————————————————————————————————————————

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Očekivanja:

Po reakcijama i pismima čitalaca smo zaključili da vlada veliko interesovanje stručne javnosti i pravosudne zajednice za ovaj slučaj, pa smo odlučili da treći nastavak priče sa iznošenjem novih dokaza objavimo već za sedam dana, 03.12.2019. godine.

Kraj drugog dijela.

Nastavak priče ćemo objaviti 3.12.2019. godine.

*Net Consulting d.o.o. prati i analizira poslovne procese i prakse, sporne poslovne odnose, upravne i sudske postupke, te utvrđuje neregularnosti na štetu legitimnih i legalnih poslovnih interesa klijenata. Ovaj tekst je objavljen uz saglasnost oštećene strane u ovom slučaju. Net Consulting d.o.o. se uvjerio u istinitost svih navoda u tekstu kroz uvid u dokumentaciju i druge materijalne dokaze.

Vezani članci

Podijelite ovaj tekst

Facebook
Twitter
LinkedIn

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.