Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

COD Luna demaskirala navode Tužilaštva TK

Tužioče Ljubiću, šta ste prešutjeli na press-konferenciji o Tuzla kvarcu i COD Luni?

COD Luna potpuno demantovala i demaskirala svih 18 navoda Tužilaštva TK

Šta je sve glavni kantonalni tužilac Tužilaštva TK Tomislav Ljubić prešutio na press konferenciji o ‘Tuzla kvarcu’ i online-peticiji COD Luna održanoj 16.03.2016. godine? Šta stoji iza optužbi i satanizacije Tuzla kvarca, firme-prijavitelja korupcije i nevladine organizacije COD Luna?

Odmazda nad „Tuzla Kvarcom“, firmom koja je prijavila korupciju u oblasti koncesija u TK, od jučer se proširila i na COD Luna, nevladinu organizaciju koja predmetnoj firmi pruža podršku u mučnoj borbi s neviđenom nepravdom. Glavni tužilac Tužilaštva TK Tomislav Ljubić, kroz jučerašnje istupe u javnosti, a povodom on-line peticije koju je nevladina organizacija COD Luna pokrenula u okviru procesa zaštite prijavitelja korupcije „Tuzla Kvarca“, pokušao je diskreditirati kako firmu-prijavitelja korupcije tako i nevladinu organizaciju koja je stala na njenu stranu.

Nizom nepotpunih informacija o procesu kroz koji već godinama prolazi „Tuzla Kvarc“ te neistina, kleveta i potvora na račun COD Luna, koje su jučer od strane brojnih medija nazvane „činjenicama“, pokušala se skrenuti pažnja javnosti sa suštine problema – evidentirane teške korupcije u oblasti dodjele koncesija u Tuzlanskom kantonu, čija je najistaknutija žrtva, za sada, firma „Tuzla Kvarc“.

Opasnim trikovima i „spinovima“ za koje je nevjerovatno da su izašli iz usta glavnog tužioca, uz popratne monstruozne priloge pojedinih medija (što nije prvi put i što je prijavljeno nadležnim institucijama), namjere je bila učiniti sljedeće:

  1. Firmu „Tuzla Kvarc“, jednu od rijetkih koja je preživjela privatizaciju, koja je imala mogućnosti da opstane i uspješno posluje, koja se odvažila da prijavi korupciju u pokušaju da spasi kako sebe tako i druge firme u TK koje plaćaju harač korupcionaškoj šemi – optužuje se za privredni kriminal, za kriminalnu privatizaciju, za potkradanje države, pa čak i za finansiranje terorizma, čime se želi, kroz fenomene na koje je domaća a posebno međunarodna javnost, posebno osjetljiva (privatizacija, terorizam i sl.), prijavitelja korupcije potpuno satanizirati i uništiti vjerodostojnost njegove borbe za osnovna ljudska prava.
  1. COD Lunu, trenutno jedinu organizaciju koja je odlučila ne ostaviti na cjedilu prijavitelja korupcije nad kojim se vrši odmazda – optužuje se za zloupotrebu strane podrške, konkretno američke, insinuirajući velike novčane iznose koji su se tobože koristili u kampanji zaštite prijavitelja korupcije (snimanje „visokoprodukcijskog film“ i sl.), vjerovatno u pokušaju da se onemogući i svaka međunarodna podrška rješenju problema zaštite prijavitelja korupcije, jer domaća je potpuno izostala.

Zbog izrečenih neistina u javnom prostoru od strane tužioca Tomislava Ljubića na račun COD Luna, COD Luna angažovat će advokata i korisiti sve zakonske, ustavne, demokratske mehanizme da tužilac Ljubić svoje tvrdnje dokaže pred nadležnim pravosudnim institucijama.

Od onoga što je na jučerašnjoj press-konferenciji izrekao glavni tužilac TTK Tomislav Ljubić na račun nevladine organizacije „COD Luna“ i firme „Tuzla kvarc“ mnogo je gore ono što je prešutio. Molimo Vas za malo vremena, da se uvjerite u dokumentirane demante svih 18 navoda koje je tužilac Ljubić jučer iznio, predstavljajući ih kao činjenice, čime je na neshvatljivo neprimjeren način za poziciju koju obnaša, pokušao dovesti u zabludu širu javnost.

Vezani članci

Podijelite ovaj tekst

Facebook
Twitter
LinkedIn

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.