Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

Balkanski tip prevare na IT sceni u BiH – 6.dio

Izostanak etičnog i opšte-društveno prihvatljivog postupanja BIT Alijanse u čijem UO i danas sjedi Partner B, koja je prijave kršenja Etičkog kodeksa doživjela neprijateljski i nastavila da vodi negativnu kampanju protiv prijavitelja, kao i bahato ponašanje Partnera B nakon osujećenog pokušaja prevare je razlog zbog koga je Partner A odlučio da se u epilogu slučaja objave prethodno anonimizirana imena.

Pročitajte više

Poslovna (ne)etika i tromo sudstvo u BiH – 5.dio

Slučaj sa nepotpisanim mjenicama između Partnera B i Notara, a na štetu Partnera A, o čemu smo pisali u prethodna četiri nastavka, donio je dosta pouka u vezi generalnog stanja poslovnog povjerenja na tržištu, te testirao mogućnost pravnog poretka u BiH da garantuje ugovorne poslovne obligacije.

Pročitajte više

Balkanski tip prevare na IT sceni u BiH – 4.dio

Nakon 54 dana od podnošenja prijave kršenja Etičkog kodeksa, bezbrojnih kontradiktornosti i birokratskog pristupa BIT Alijanse u procesuiranju prijave, ‘Firma za etička pitanja’ i Partner A napokon dobijaju formalne odgovore. ‘Firmi za etička pitanja’ odgovor stiže 13.08.2019.godine putem e-maila, a 14.08.2019.godine isti odgovor je dostavljen i putem pošte.

Pročitajte više

Balkanski tip prevare na IT sceni u BiH – treći dio

Kada je shvatio da Partner B koristi tromost sudova i drugih nadležnih organa, te rascjepkanost krivičnih i parničnih procesa koji se vode protiv njega, što je vjerovatno ohrabrilo Partnera B da bez puno razmišljanja nanosi štetu svojim partnerima i poslovnim saradnicima, kao i da daje obmanjujuće izjave pred nadležnim organima, Partner A se odlučio da zaštiti svoju reputaciju i da slučaj izdigne na nivo etičkih prekršaja Partnera B.

Pročitajte više

Balkanski tip prevare na IT sceni u BiH – drugi dio

Kako bi istražio sve posljedice prevarne radnje koju je napravio Partner B, Partner A je obavio razgovor sa prevarenim Notarom želeći da dozna kako je uopšte moglo doći do toga da u zapečaćenoj koverti budu deponovane nepotpisane mjenice. Notar je priznao da je bio neoprezan i da se šokirao kada je shvatio da mjenice nisu potpisane. Naveo je da se Partner B predstavio kao ugledni biznismen koji je došao po preporuci te da nije mogao pomisliti da je u pitanju prevarant, pa je to bio jedan od glavnih razloga smanjenog opreza.

Pročitajte više

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.