Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

Vijesti

Sukob interesa i provjera trećih strana

“U četvrtak 14.03.2019. u Sarajevu održan je jednodnevni Seminar na temu ‘Sukob interesa i provjera trećih strana’. Kompanije iz finansijskog, investicionog, infranstrukturnog i sektora osiguranja prepoznali su značaj ovog seminara i tema koje obrađuje za njihovo uspješno i usklađeno poslovanje u zemljama regiona.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

Inicijativa za jačanje integriteta u procesima registracije lijekova u BiH

“Rezultati Analize: Bosna i Hercegovina, zbog „rupa“ u regulativi koja uređuje registraciju lijekova, u riziku je da postane tržište za lijekove upitnog kvaliteta i ugrozi zdravlje stanovništva i živote pacijenata.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

Procjena compliance rizika

“22.03.2018.godine u Sarajevu je u organizaciji Net Consulting-a održan seminar “Procjena i upravljanje specifičnim Integrity Compliance rizicima”. Među više od 40 učesnika bili su većinom Compliance Officeri, ali su im se pridružili i menadžeri za upravljanje rizikom, voditelji pravnih odjela, i drugih srodnih sektora.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

Različiti procesi dostupnosti lijekova

“Ukratko, različiti procesi dostupnosti lijekova u BiH – između ostalog i registracija lijekova – analizirani su iz ugla standarda integriteta: postojanja rizika od sukoba interesa, diskrecionih prava rukovodilaca, opće transparentnosti procesa, učešća struke i korisnika u procesima odlučivanja, postojanja mehanizama za suzbijanje rizika od nastanka nepravilnosti, kontrole poslovanja i dr. Analiza je urađena u okviru Healthcare Integrity inicijative, pokrenute krajem 2016. godine.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

Analiza stanja integriteta u procesima dostupnosti lijekova u BiH

“Net Consulting d.o.o pripremio je „Analizu stanja integriteta u procesima dostupnosti lijekova u Bosni i Hercegovini“, koja je obuhvatila sve značajnije procese u predmetnoj oblasti: registraciju lijekova, njihovu selekciju za javno finansiranje i javne nabavke, propisivanja lijekova pacijentima, oglašavanje, reklamiranje i prodaju lijekova, klinička ispitivanja i dr. Navedeni procesi sagledani su iz ugla standarda integriteta.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

Međunarodno priznanje za NetConsulting

“SCCE (Society of Corporate Compliance and Ethics, SAD), najveća svjetska asocijacija profesionalaca u oblasti „Corporate compliance and ethics“, dodijelila je prestižno internacionalno priznanje predstavnicima bh. kompanije Net Consulting d.o.o. Bojanu Bajiću i Višnji Marilović, za značajan doprinos razvoju ove oblasti i profesije u svijetu.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

Konferencija o stanju integriteta u dostupnosti lijekova

“U srijedu (14. juna), u Hotelu Bristol u Sarajevu, u okviru Healthcare Integrity Initiative B&H i organizaciji firme Net Consulting d.o.o., održana je tematska konferencija „Analiza stanja integriteta u procesima dostupnosti lijekova u BiH“, u čijem su fokusu bili nalazi istoimenog istraživanja i diskusija brojnih relevantnih aktera iz sektora zdravstva.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

Prijava i istraga nepravilnosti u organizaciji

“U četvrtak, 08.06.2017.godine Net Consulting d.o.o. je organizovao je seminar “Prijava i istraga nepravilnosti u organizaciji” za profesionalce u oblasti usklađenosti poslovanja (eng. Compliance officers). Seminaru su prisustvovali predstavnici kompanija/organizacija iz privatnog i javnog sektora”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

Regionalna konferencija o compliance funkciji u finansijskim organizacijama

“Kompanija Net Consulting je 02.marta 2017. godine u Sarajevu organizovala konferenciju „Compliance funkcija u finansijskim organizacijama“, koja je okupila oko 40 profesionalaca iz compliance oblasti iz regiona (Crne Gora, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Na konferenciji su učesnici imali prilike slušati o izazovima pozicioniranja compliance funkcije i saradnje sa drugim odjelima u finansijskim organizacijama i razmjenjivati iskustva u ovoj oblasti.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

Bh. privreda nije izolovan slučaj

“Bh. privreda ne može ostati izolovan slučaj izvan pravila savremenog biznisa kada je riječ o integritetu i anti-korupciji u poslovanju. Privlačenje i održivost stranih investicija, povećanje izvoza i stvaranje novih radnih mjesta direktno zavise od poštivanja međunarodnih pravila poslovanja. Posljednji incidenti kod izvoza u Rusiju i Tursku te veliki pad stranih investicija u prošloj godini lekcija su iz koje se mora brzo učiti.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

Akademija poslovne etike i usklađenosti u BiH

“Ministar vanjskih poslova Republike Bugarske Daniel Mitov uručio je diplome prvoj generaciji polaznika Akademije poslovne etike i usklađenosti u BiH. Svečani događaj je organizovan u prostorijama Ambasade Republike Bugarske.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

Seminar "Balkan Compliance and Ethics Forum"

“Cilj Foruma bio je povezivanje i razmjena iskustava menadžera, oficira i povjerenika za usklađenost i etiku poslovanja (eng. Compliance Officer, CO) iz zemalja regiona te promocija značaja ove oblasi i profesije za moderni biznis, ali i omogućavanje domaćim kompanijama da upoznaju novu granu menadžmenta pomoću koje uspješne međunarodne kompanije postižu visoki standard profesionalnog ponašanja uposlenika i cijele organizacije.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

Program Švedske ambasade "The Challenge"

“The Challenge je program pokrenut od strane Švedske ambasade u kojem pomažu privatnom sektoru u Bosni i Hercegovini na način da im obezbjeđuju grantove za projekte koji doprinose ličnoj dobiti firme ali i razvojnoj koristi populaciji u BiH, npr. stvaranje novih poslova i poboljšanje prihoda.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

"Etička linija" za zaštitu od korupcije

“Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K je prvi Zavod u BiH koji uvodi „Etičku liniju“ kao još jedan mehanizam u zaštiti od eventualne korupcije i nepravilnosti u radu.”

Cijelu vijest pogledajte na Net Consulting ovdje

"Nova generacija stručnjaka iz oblasti etike i usklađenosti"

“Na kraju projekta “Borba protiv korupcije sa novom generacijom stručnjaka iz oblasti etike i usklađenosti“ koji se sastojao od cjelodnevne dvosedmične specijalizirane obuke održane uz podršku Ambasade SAD-a u BiH u kojem su učestvovala 32 predstavnika javnog i privatnog sektora iz Bosne i Hercegovine održana je dodjela diploma za polaznike.”

Cijelu vijest pogledajte na Wefec-u ovdje

Saradnja u borbi protiv korupcije i jačanja etike

“Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Forum za etiku i usklađenost su prošle sedmice u Sarajevu potpisali Memorandum o saradnji kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije i jačanje standarda etike i usklađenosti u javnom sektoru.”

Cijelu vijest pogledajte na Wefec-u ovdje

Iskustva inkluzije u obrazovnim institucijama

“Forum za etiku i usklađenost u BiH organizuje okrugli sto na temu ‘Iskustva inkluzije u obrazovnim institucijama u BiH’ koji će se održati u subotu 5. oktobra 2019. godine u hotelu ‘Holiday’ (sala Vrbas) u Sarajevu.”

Cijelu vijest pogledajte na Wefec-u ovdje

Prvi u BiH uskladili poslovanje sa standardima Svjetske banke

“MG korporativna porodica u čijem sastavu posluje 15 kompanija i radi 1500 zaposlenika prva je domaća i privatna poslovna grupa koja je uspješno implementirala međunarodni standard poslovnog integriteta, Integrity Compliance Program, usklađen i verifikovan od strane Svjetske banke iz Vašingtona.”

Cijelu vijest pogledajte na Wefec-u ovdje

Compliance edukativna radionica

“U Sarajevu, 06. septembra 2018. godine održana je Compliance edukativna radionica na temu: Zakonska pozicija funkcije praćenja usklađenosti poslovanja. Na radionici su učestvovali Compliance profesionalci iz banaka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.”

Cijelu vijest pogledajte na Wefec-u ovdje

Standardi integriteta koje zahtjevaju međunarodne finansijske institucije

“U hotelu Radon Plaza u Sarajevu, 19.07.2018. godine održan je Seminar na temu “Izjava o integritetu u tenderima Svjetske Banke, EBRD-a, EIB-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija” sa ciljem da se predstavnicima kompanija približe standardi integriteta koje zahtjevaju međunarodne finansijske institucije u tenderskom procesu i implementaciji projekata.”

Cijelu vijest pogledajte na Wefec-u ovdje

Treći Balkan Compliance and Ethics forum

“U četvrtak 24.5.2018. u Hotelu Holiday u Sarajevu održan je Treći Balkan Compliance and Ethics Forum, koji se već treću godinu zaredom održava u Sarajevu. Ovogodišnji Forum organizovali su poslovna asocijacija WEFEC (West East Forum for Ethics and Compliance) u saradnji s Američkom trgovačkom komorom u BiH (AmCham).”

Cijelu vijest pogledajte na Wefec-u ovdje

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.