Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

Slučajevi

Predstavljamo domaćoj i međunarodnoj javnosti jednu od najvećih i po međunarodnim kriterijumima najodvažnijih poslovnih zloupotreba koja se ikad desila u Bosni i Hercegovini. Originalnost ove zloupotrebe se najviše ogleda u tome što se ista ne bi mogla realizovati bez opsežne i sinhronizovane asistencije Općinskog i Kantonalnog suda u Mostaru.

Status slučaja: U toku

Period objavljivanja tekstova: 11.11.2019. godine do danas

Broj tekstova: 12

Listu svih tekstova ovog slučaja pogledajte ovdje

Ovaj slučaj je eklatantan primjer kako osobe bez integriteta kao što je to u ovom slučaju direktor IT kompanije zapravo unaprijed računaju na sporost pravosuđa i slabosti pravne države, i onda sa tim znanjem guraju poslovne partnere i saradnike u iscrpljujuće sudske procese. Specifično za ovaj slučaj je što je jedna od žrtava prevarnih radnji pored poslovnog partnera u IT kompaniji bio i notar u slučaju.

Status slučaja: Završen

Period objavljivanja tekstova: 03. jun 2019. – 27. decembar 2019.

Broj tekstova: 6

Listu svih tekstova ovog slučaja pogledajte ovdje 

Serija tekstova “etički dvoboj u VSTV-u” ukazuje na pogrešno tumačenje propisa i razotkriva etičke i sistemske nedostatke u radu ovog Vijeća na primjeru sukoba interesa u kojem su se našli pojedini članovi Vijeća.

Status slučaja : Završen

Period objavljivanja tekstova: 25. jun 2019. – 08. decembar 2019.

Broj tekstova: 3

Listu svih tekstova ovog slučaja pogledajte ovdje

Slučaj kompanije “Tuzla Kvarc” koja je došla na udar reketaškog sistema u liku i djelu Bahira Imamovića, pomoćnika ministra energetike i rudarstva u Tuzlanskom kantonu. Hapšenje pomoćnika ministra u akciji SIPE u trenutku počinjenja djela traženja i primanja mita, nije bio kraj, već početak odmazde sistema nad kompanijom zviždačem kroz montirane optužnice i pravosudni sistem bez integriteta.

Status slučaja : U toku

Period objavljivanja tekstova: 28.07.2015. godine do danas

Broj tekstova : 3 

Listu svih tekstova ovog slučaja pogledajte ovdje ovdje

Jedina želja učenika Srednjoškolskog centra u Rudom Slavka Mrševića mladića sa aspergerovim sindromom, bila je da se vrati u školu i ponovo bude sa svojim drugovima i drugaricama. Ova želja ga je navela da danima i mjesecima dolazi pred vrata i igralište svoje škole i nakon što mu je rukovodstvo škole nezakonito onemogućilo da ostvari svoje osnovno pravo, pravo na školovanje.

Status slučaja : U toku

Period objavljivanja tekstova: 1.9.2016. godine do danas

Broj tekstova : 3

Listu svih tekstova ovog slučaja pogledajte ovdje ovdje

Izgradnja stambeno-poslovnog projekta “Sarajevo Tower” vrijednosti sto miliona maraka nije završena. Izvođač fasadnih radova prijavio investitora da ga ucjenjuje i traži mito. U serijalu tekstova analiziramo da li su istražni organi “nasjeli” na lažnu prijavu i dužnički odnos pretvorili u krivično djelo mita, kakva je uloga podizvođača radova, drugog investitora, ali i šta će biti sa stanovima 420 kupaca.

Status slučaja: U toku

Period objavljivanja tekstova: 28.10. 2020. godine do danas

Broj tekstova: 15

Link svih tekstova možete pogledati ovdje

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.