Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

Slučaj Sarajevo Tower: FUP & OSA

U današnjem tekstu opisujemo ulogu Federalne uprave policije (FUP) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u slučaju ‘Sarajevo Tower’, gdje je kao što smo već prethodno dokazali Tužilaštvo KS postupilo po lažnoj krivičnoj prijavi.

Pročitajte više

Pravna neukost ili svjesno kršenje Zakona tuzlanskog glavnog tužioca

Net Consulting d.o.o. Sarajevo je podnio disciplinsku prijavu protiv g.Tomislava Ljubića, glavnog tužioca u Tuzli, zbog istupa u javnosti u vezi predmeta “Tuzla kvarc”, koji je okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom. Svojom izjavom je narušio povjerenje javnosti, kredibilitet Tužilaštva Tuzlanskog kantona, ali i osnovne principe tužilačke etike.

Pročitajte više

NOVA POBJEDA ETIKE U PRAVOSUDNOJ LAKRDIJI BIH

Kao javni zastupnik ugrožene strane u slučajevima kada različiti državni dužnosnici krše zakone, očekuju mito i poklone, ponašaju se neprofesionalno i neetično, kada bahato i arogantno nanose štetu legalnim i legitimnim pravima treće strane, kada štite ‘kolege’ prestupnike kako bi zataškali slučaj na štetu treće strane, kada manipulišu i namjerno krivo tumače zakone i propise, tada slučajevima pristupam u tri faze:

Pročitajte više

COD Luna demaskirala navode Tužilaštva TK

Šta je sve glavni kantonalni tužilac Tužilaštva TK Tomislav Ljubić prešutio na press konferenciji o ‘Tuzla kvarcu’ i online-peticiji COD Luna održanoj 16.03.2016. godine? Šta stoji iza optužbi i satanizacije Tuzla kvarca, firme-prijavitelja korupcije i nevladine organizacije COD Luna?

Pročitajte više

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.