Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

Pravna neukost ili svjesno kršenje Zakona tuzlanskog glavnog tužioca

Net Consulting d.o.o. Sarajevo je podnio disciplinsku prijavu protiv g.Tomislava Ljubića, glavnog tužioca u Tuzli, zbog istupa u javnosti u vezi predmeta “Tuzla kvarc”, koji je okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom. Svojom izjavom je narušio povjerenje javnosti, kredibilitet Tužilaštva Tuzlanskog kantona, ali i osnovne principe tužilačke etike.

Glavni tužilac Tomislav Ljubić je izjavio za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH, a što je objavljeno 08. juna 2020. na portalu detektor. ba, da je oslobađajućom presudom u predmetu “Tuzla kvarc”:

“Apsolutno je ispunjena svrha krivičnog gonjenja u ovom predmetu. Tuzla kvarc je izmirio obaveze prema državi i za onoga ko hoće da razmišlja svojom glavom, to je ogroman uspjeh. Po osnovu koncesija bili su dužni 321.000 KM, po osnovu direktnih poreza 250.000 i po osnovu indirektnog oporezivanja 336.000 KM. To je gotovo milion maraka, koje su kasnije platili. Nikakvo montiranje procesa nije u pitanju, pa samo ova činjenica govori sve”.

U nastavku Glavni tužilac navodi, a što je u tekstu parafrazirano: “Predmet je pokrenut zbog toga što je “Tuzla kvarc” bio dužan državi gotovo milion KM a optužbe o montiranom procesu je odmah odbacio”.

Ovom izjavom tužilac g. Ljubić javnosti šalje iskrivljenu sliku zakonske pozicije Tužilaštva Tuzlanskog kantona, pripisujući Tužilaštvu ulogu utjerivača dugova. Po izjavi g.Ljubića ispada da je svrha krivičnog gonjenja ispunjena onda kada Tužilaštvo izgubi slučaj na sudu, ali je usput uspjelo da dužnika zastraši podizanjem „neobične“ optužnice i natjera firmu da izmiri svoje obaveze prema državi.

Ovom izjavom je g.Tomislav Ljubić pomjerio granice propasti pravosuđa u BiH na do sada neviđeni nivo.

Da podsjetimo javnost da je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo optužnicu protiv “Tuzla kvarca” kao pravnog lica i tadašnjeg direktora za krivično djelo teška krađa. Međutim, nakon prvostepenog i drugostepenog postupka, Sud oslobađa “Tuzla kvarc” i direktora i u presudi Sud “naruži” Tužilaštvo da ne razlikuju šta je obligacija a šta krivično djelo. Znači, nesporno je da nije ispunjena svrha krivičnog gonjenja, a što tužilac Ljubić izjavljuje nakon pravosnažne presude i tako obmanjuje javnost.

Tužioci imaju ključnu ulogu u sprovođenju pravde u krivičnim predmetima a ne u obligacionim odnosima koji regulišu odnose između povjerioca i dužnika a instrument naplate je osiguran blokadom računa, tužbom, zapljenom imovine i slično a što je regulisano građanskim pravom, te kao takvo ne spada u nadležnost Kantonalnog tužilaštva. Ono što je najbitnije za istaknuti je da bilo koji dug prema državi ne predstavlja krivično djelo, jer čim se nešto naziva dugom to znači da je obaveza uredno prijavljena i dokumentovana pred institucijama, što je bio slučaj u predmetu ‘Tuzla kvarc’. Očigledno je tužilac pobrkao pojam duga sa pojmom utaje, jer utaja bi bilo skrivanje i neprijavljivanje obaveze prema državi, te utaja kao takva predstavlja krivično djelo.

S obzirom na zakonsku funkciju Tužilaštva, potrebu jačanja povjerenja javnosti, kredibiliteta pravosudnih institucija, neophodnosti da javni interes bude ispred ličnog poraza na Sudu, ovakve izjave tužioca g. Ljubića se u najmanju ruku mogu nazvati neprimjerenim.

Ono što je rezultat Tužilaštva Tuzlanskog kantona nakon podizanja krivične optužnice  protiv firme “Tuzla kvarc” sa ‘svrhom naplate duga” je enormna šteta nanesena tom pravnom licu, ali i narušena poslovna klima u Bosni i Hercegovini, te poljuljana sigurnost investicija a što se može mjeriti milionima maraka.

Iz Ljubićeve rečenice: “Nakon toga je Tuzla kvarc izmirio obaveze prema državi i za onog ko hoće da razmišlja svojom glavom, to je ogroman uspjeh” mogu se izvući dva pitanja koja su od presudnog značaja da odgovorimo zašto je prekršena zakonska uloga Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Da li je riječ o pravnoj neukosti ili pak svjesnoj namjeri da se iziđe iz zakonom propisanih nadležnosti teško je dati odgovor. Zbog toga je Net Consulting d.o.o. Sarajevo podnio prijavu Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), koje je dužno da istraži ovakvo ponašanje i u konačnici pokuša vratiti vjeru u pravosudne institucije.

Ako bi g.Ljubić kao glavni tužilac pokušao da se opravda u javnosti nakon ovog teksta tvrdeći da nije dovoljno informisan u vezi predmeta “Tuzla kvarc” jer lično ne zastupa predmete pred sudom i ne provodi istrage već rukovodi radom Tužilaštva Tuzlanskog kantona, ovom prilikom ćemo još jednom podsjetiti na dio njegove izjave gdje on detaljno navodi visinu dugovanja po osnovu koncesija, direktnih poreza i indirektnog oporezivanja “Tuzla kvarca”.

Prema važećim zakonima ali i etičkim standardima, glavni tužilac bi se trebao odlikovati profesionalnom nepristrašnoću, visokim moralnim kvalitetama i dokazanim stručnim sposobnostima, a što vjerovatno sve tužilac Ljubić posjeduje ali proizlazi pitanje kako sebi olako dopušta da naruši kredibilitet Institucije koju predstavlja i obmani javnost.

Net Consulting d.o.o. Sarajevo smatra da je zamijenjena nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona, a što je vidljivo iz pravosnažne presude, a tužilac Ljubić u svojoj izjavi stavlja nadležnosti Institucije kao nekoga ko osigurava naplatu duga.

U disciplinskoj prijavi je spomenut javnosti poznati utjerivač dugova Juka Prazina, a čije televizijsko gostovanje iz 1991. godine je dostupno na youtube, a u kojem govori kako naplaćuje dugove:

“Što se tiče utjerivanja dugova, to možda nije zakonski a možda i jeste jer ako nema druge instance koja može da naplati dug, normalno da ostajem ja, koji to radi vrlo uspješno i ja bar mislim da to radim u skladu sa zakonom…”, rekao je Juka, a što možete pogledati na linku: www.youtube.com/watch?v=A6xzU3duavE

Budući da glavni tužilac g.Ljubić javno saopštava da je svrha krivičnog gonjenja ispunjena jer je “natjerao pravno lice da isplati dugove”, ne vidimo neku veliku razliku u izjavi g.Ljubića u odnosu na g.Prazinu, jer je očigledno da obojica izlaze iz okvira zakona kako bi vršili nezakonitu funkciju naplate duga, što se u narodu odomaćeno naziva ‘utjerivanjem duga’.. Da ne bismo previše upoređivali na ovaj način i još više narušavali povjerenje javnosti u istražne institucije zatražili smo da Ured disciplinskog tužioca o ovome donese odluku.

Niti jedan glavni tužilac prilikom davanja izjava i ponašanja u javnosti ne može se mjeriti sa slobodom javnog nastupa predstavnika zakonodavnih ili izvršnih tijela, jer pravosudna profesija mora biti kredibilna, nezavisna i nepristrana, te se mora primjenjivati besprijekorni standard “čistoće”, poštenja, stručnosti i odgovornosti u radu i javnom nastupu.

Zbog svega navedenog Net Consulting d.o.o. je podnio disciplinsku prijavu i čeka potez Ureda disciplinskog tužioca, koji je sebi postavio rok za rješavanje ovakvih slučajeva do dvije godine. O besmislenosti ovako dugog roka za rješavanje disciplinskih prijava ćemo pisati u narednom periodu, a sve zbog opasnosti da g. Ljubić u naredne dvije godine podigne cijeli niz „neobičnih“ optužnica i nanese štetu privrednim društvima i uopšteno privredi u Bosni i Hercegovini.

Vezani članci

Podijelite ovaj tekst

Facebook
Twitter
LinkedIn

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.