Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

Etika.ba prati novi slučaj – Mrak u sudnici Općinskog suda u Sarajevu!

U serijalu pod nazivom ‘’Mrak u sudnici’’ istražujemo zašto je sutkinja Naida Tabaković, inače predsjednica parničnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu, donijela odluku da u jednom privrednom sporu potpuno zatvori predmet za javnost i šta je natjeralo sutkinju da radikalno zaprijeti Etika.ba portalu, koji istražuje nepravilnosti sutkinje u tom predmetu u rukovanju sa ličnim podacima od preko 18 hiljada građana Kantona Sarajevo.

Pročitajte više

Slučaj Sarajevo Tower: Odavno poznata prvostepena presuda!

Danas, 28.04.2021.godine, sudija Općinskog suda u Sarajevu, g-din. Dragan Vukajlović, izrekao je presudu u poznatom policijsko-pravosudnom skandalu pod nazivom ‘Sarajevo Tower’.

Presuda je po 4 godine zatvora za Elvedina Mahmutovića, direktora kompanije Smart Invest, koja je suinvestitor na projektu i za Sedina Halilagića, direktora izgradnje negodera ‘Sarajevo Tower’.

Pročitajte više

Općinski sud Sarajevo: Poraz Janje Jovanović i pobjeda Elme Zorabdić

Etika.ba je kontaktirala vrhunske domaće i svjetske stručnjake da propita ko je u pravu u suprotnim stavovima između Elme Zorabdić i Janje Jovanović i nepobitno je zaključeno da je Janja Jovanović u krivu.

Naime, spor se vodi oko situacije u kojoj je ANS Drive 26.01.2021. godine podnio tužbu za klevetu protiv sudije Ivane Krželj u sudu u Visokom, za rečenicu koju je Ivana Krželj izgovorila na ročištu koje je održano 21.10.2020.godine. Sutkinja iz Visokog Nina Mujagić je 27.01.2021.godine, suprotno stavu Vrhovnog suda FBiH, otpremila tužbu na odgovor sutkinji Ivani Krželj, koju je ova zaprimila 01.02.2021.godine.

Pročitajte više

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2020 Etika.ba ® Sva prava zadržana.