Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

Slučaj Sarajevo Tower: ANS Drive, Ivana Krželj, Janja Jovanović (2) (SST 3.1. dio)

Nova vijest je da sudinica Ivana Krželj nije izbačena sa predmeta i ona je za 13. januar 2021.godine zakazala ročište po prijedlogu mjere osiguranja kojom Smart Invest traži da samostalno bez ANS Drive-a završi gradnju objekta ‘Sarajevo Tower’.

Etika.ba ne može u ovom trenutku sa sigurnošću potvrditi da li je predsjednica Općinskog suda Janja Jovanović pokazala integritet i zaustavila “marifetluk” društva Ans Drive d.o.o. ili je neetičnu tužbu protiv Ivane Krželj povukao ANS Drive nakon pisanja Etika.ba portala ili se desilo nešto treće, u svakom slučaju pouzdano znamo da je Ivana Krželj zakazala novo ročište.
Ovo ročište je trebalo biti održano još 17. novembra 2020. godine ali je opozvano jer je Ans Drive d.o.o. 11.11.2020.godine podnio tužbu protiv sutkinje Ivane Krželj.

Pročitajte više

SARAJEVO TOWER: Brutalna igra tužioca Sanina Bogunića (SST 10. dio)

U današnjem tekstu objavljujemo JOŠ DVA NOVA DOKAZA da je Tužilaštvo KS u slučaju ‘Sarajevo Tower’ postupilo po lažnoj krivičnoj prijavi. Podsjećamo, krivičnu prijavu protiv rukovodstva Smart Invest-a kao suinvestitora na projektu Sarajevo Tower je podnio podizvođač fasaderskih radova, Elmedin Pinjić zvani Hodža, predstavnik firme ‘Euro Profil commerce’, i to protiv Elvedina Mahmutovića, direktora Smart Invest-a i Sedina Halilagića, odgovorne osoba-direktor projekta Sarajevo Tower.

Pročitajte više

Sarajevo Tower: Demant sudskog vještaka doc.dr. Senad Pešto (SST 7.1. dio)

Na adresu portala Etika.ba je stigao demant: ‘Zahtjev za ispravku izražavanja’, od strane sudskog vještaka u krivičnom predmetu ‘TOWER’, doc.dr.Senad Pešto.

Demant se odnosi na tekst: ‘Sarajevo Tower: Nove sumnje, sudski vještak i sudija?’ u kojem je elaboriran sukob interesa sudskog vještaka doc.dr.Senada Pešte, objavljen 17.12.2020. na portalu Etika.ba.

U nastavku možete pročitati integralni tekst demanta.

Pročitajte više

Sarajevo Tower: Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica (SST 8. dio)

U prošlom nastavku serijala o slučaju ‘Sarajevo Tower’ najavili smo da ćemo objaviti kako je gđa. Sabina Sarajlija, glavna kantonalna tužiteljica u KS postupila sa saznanjima koja je portal Etika.ba saznao od svjedoka Tužilaštva KS, u optužnici koju zastupa tužilac Sanin Bogunić, iz kojih proizilazi zaključak da tužilac Bogunić vodi montiranu optužnicu protiv rukovodstva kompanije Smart Invest, koja je suinvestitor na projektu.

Pročitajte više

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.