Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

Sarajevo Tower: Demant sudskog vještaka doc.dr. Senad Pešto (SST 7.1. dio)

Na adresu portala Etika.ba je stigao demant: ‘Zahtjev za ispravku izražavanja’, od strane sudskog vještaka u krivičnom predmetu ‘TOWER’, doc.dr.Senad Pešto.

Tekst objavljen na portalu Etika.ba: ‘Sarajevo Tower: Nove sumnje, sudski vještak i sudija?’ u kojem je elaboriran sukob interesa sudskog vještaka doc.dr.Senada Pešte, možete pročitati klikom ovdje.

U nastavku možete pročitati integralni tekst demanta sudskog vještaka doc.dr.Pešte. 

ZAHTJEV ZA ISPRAVKU IZRAŽAVANJA

Dana 17.12.2020.godine na internet portalu „etika.ba”  objavili ste članak pod naslovom  „Sarajevo Tower : Nove sumnje, sudski vještak i sudija?”

Ovaj članak sadrži niz netačnih informacija i špekulacija koje vrijeđaju profesionalni integritet i narušavaju ugled doc.dr. Senada Pešte čije ime ste objavili u ovom članku.
Osim punog imena i prezimena objavili ste i Nalaz i mišljenje koje je doc.dr. Senad Pešto sačinio po Naredbi za vještačenje Općinskog suda u Sarajevu, koji podatak ne bi smio biti dostupan javnosti na ovakav način.

Istovremeno članak sadrži neistinite i uvredljive izjave:

– da je doc.dr.Senad Pešto radeći kao vještak medicinske struke postupao nezakonito i neetično,
– da nije obznanio kako smatra da je oštećen krivičnim djelom,
– da je bio u sukobu interesa,
– da je bio ugovorni kupac stana i garaže u objektu Sarajevo Tower i
– da je u ličnom sukobu sa optuženim.

Poštujući odredbe Zakona o vještacima FBiH i obavezu čuvanja službene tajne doc.dr.Senad Pešto podnosi zahtjev da se na portalu  „etika ba„  odmah izvrši ispravka ovih neistinitih i uvredljivih navoda.

Doc. dr. Senad Pešto sve poslove vještačenja koji su mu povjereni obavlja samostalno i nezavisno, pridržavajući se pri tome pravila struke, zakona, drugih propisa i međunarodnih standarda. Ne smatra da je oštećen bilo kakvim krivičnim djelom niti je u ličnom sukobu sa bilo kojom osobom koja je optužena u postupcima u kojima mu je povjereno vještačenje. Prilikom obavljanja poslova vještačenja nikada nije bio u sukobu interesa a posebno naglašava da je potpuna neistina da je bio ugovorni kupac stana i garaže u objektu Sarajevo Tower.

Da je autor teksta i urednik portala postupao u skladu sa profesionalnim standardima svakako je trebao o ovim činjenicama tražiti informaciju i od doc.dr. Senada Pešte. Što nije učinio.

Doc.dr.Senad Pešto u skladu sa čl. 8. Zakona o zaštiti od klevete u BiH podnosi zahtjev da se na portalu „etika.ba” objavi ovaj tekst u cjelosti te da se na stranici zadrži isti vremenski period i na istom mjestu kao i osporavani članak.

Sarajevo, 21.12.2020. godine

Doc.dr. Senad Pešto ,
po punomoćniku

Vezani članci

Podijelite ovaj tekst

Facebook
Twitter
LinkedIn

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.