Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

IMA NADE, POKRENULO SE PRAVOSUĐE U BIH (PPS: 10.dio)

POSLOVNO – PRAVOSUDNI SKANDAL U BIH 10. DIO

U prethodnih 9 nastavaka serijala ‘Poslovno-pravosudni skandal u BiH‘, detaljno smo predstavili korupciono ponašanje Suda u Mostaru, koji je kršenjem svih zakona i Kodeksa sudijske etike bio u dosluhu sa jednom stranom u postupku, koju smo u serijalu anonimizirano predstavljali kao ‘domaći građevinac’, te istoj strani omogućio da bespravno od druge strane, koju smo anonimizirano predstavljali kao ‘međunarodna banka’, naplati više desetina miliona KM.

Cijelu hronologiju odugovlačenja, baziranu na egzaktnim podacima iz sudskog spisa, možete pročitati na ovom linku.

U nastavku serijala ćemo uključene parnične stranke i dalje oslovljavati putem pseudonima kako bi izbjegli marketing, s tim da ćemo stranu kojoj Sud u Mostaru ide na ruku i dalje nazivati: domaći građevinac, a stranu koju Sud diskriminiše ćemo nazivati: međunarodna banka.

♦♦♦

Deseti, jubilarni nastavak serijala ‘Poslovno-pravosudni skandal u BiH’  objavljujemo ranije, kako bismo čitaoce blagovremeno informisali o novim dešavanjima u predmetu. Ono što ćemo izvijestiti u ovom nastavku serijala svjedoči da ima nade da se i u BiH napravi funkcionalan sistem i da se trebamo boriti za to, jer je to naša država.

Naime, nakon što smo u prethodnih 9 nastavaka serijala izvijestili o raznim nepravilnostima i opstrukcijama raznih institucija koje su postupile u ovom predmetu, pokazalo se da iste te institucije ipak nisu potpuno imune na očekivanje društva da svoj posao rade etično i profesionalno.

Nakon što smo podnijeli prijavu Općinskom sudu u Mostaru o mogućem koruptivnom ponašanju na sudu, te nakon što smo detaljno izvijestili o opstrukcijama Suda u Mostaru, koji je više od 15 mjeseci odugovlačio odlučiti o prigovoru domaćeg građevinca, čime je neosnovano zaustavo proces protivizvršenja, Općinski sud u Mostaru se probudio i odlučio početi djelovati u skladu sa svojim nadležnostima. Prvo je razriješio sa predmeta sudinicu Ninu Ratkušić, koja je predmet držala u ladici duže od 15 mjeseci. Zatim je novozaduženi sudija Bajro Avdić 23.01.2020. godine donio odluku čije donošenje je nepotrebno odlagano i tako je odblokirao vođenje procesa dalje.  

Nakon što smo podnijeli prijavu Uredu disciplinskog tužioca o nepravilnostima u postupanju sudinice Nine Ratkušić, te isto učinili i protiv disciplinskog tužioca za nepostupanje po ranije podnesenim prijavama, te nakon što smo detaljno izvijestili o nepostupanju UDT-a po prijavama protiv postupajućih sudija u ovom predmetu, UDT je odlučio postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, te je pokrenuo postupak protiv sudinica Ognjenke Škoro i Nine Ratkušić.

Advokatska komora Kantona Sarajevo je također poduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti po prijavama koje smo podnijeli protiv advokata koji zastupaju u ovom predmetu domaćeg građevinca, a zbog kršenja Kodeksa advokatske etike.

Iako je svako od navedenih poduzeo ono što jeste njegova nadležnost, ipak se ne može zanemariti činjenica da je ovakav razvoj događaja epohalno važan, jer potvrđuje da ni naš pravosudni, a posljedično ni državni sistem, nisu imuni na iskonsku ljudsku potrebu da budu etično tretirani. Činjenica je da je trebalo mnogo puta uprijeti prstom u nepravilnost da bi oni koji su nadležni odlučili popraviti je. Ovaj put je trebalo to raditi mjesecima, ali je ipak proradilo. Slijedeći puta to možda bude prije.

♦♦♦

Etika je pokazala da je moćno oružje. Tamo gdje prevladava, sistemi nam izgledaju savršeno, pa im težimo. 

Na bazi ove jedne sudske odluke ne možemo tvrditi da je pravosuđe generalno proradilo, jer smo svjesni da jedna lasta ne čini proljeće, ali ipak svjedočimo jednoj optimističkoj viziji da se putem pozivanja na etičke standarde postupanja može prevazići zona korupcionog ponašanja i sistem može vratiti u zonu legalnosti i zakonitosti. Bez etike je princip nezavisnog pravosuđa nemoguće zamisliti, jer se bez etike princip nezavisnosti pretvara u ogrtač nezakonitih radnji sa efektom  podrivanja prava i pravde.

Etika i etički standardi ponašanja se pokazuju kao vrlo efikasno sredstvo i rješenje za ozdravljenje pravosuđa, bez obzira što naša javnost i dalje isključivo vjeruje u tradicionalne metode zatvora i hapšenja. Etika se u domaćoj javnosti i dalje posmatra kao previše meko i sofisticirano sredstvo koje je svojstveno Švedskoj, Danskoj i drugim razvijenim demokratskim društvima, te da kao takvo nema prolaza na Balkanu. Iako je ovakav stav na prvo posmatranje vrlo privlačan, isti u sebi sadrži jednu sistemsku grešku, a to je da se bez rasprostranjenosti etike po dubini pravosuđa ne može očekivati da se pojavi odlučnost i spremnost među kontrolnim funkcijama u pravosuđu da svoj posao rade pošteno i predano.

Dakle, bez etike nema ko da hapsi i presuđuje. Iz svega proizilazi da je pozivanje na hapšenje i ozbiljne zatvorske kazne uzaludan posao, čemu svjedočimo već 20 godina u BiH, već da je jedino moguće rješenje da se istrajno i sistematski analiziraju etički propusti i da se insistira na jačanju etičkih standarda postupanja po dubini pravosuđa. Čak šta više, bez etičkih standarda svjedočimo potpuno suprotnom procesu, tj. pojavi sve većeg broja montiranih optužnica i lažnih hapšenja iz političkih, finansijskih i drugih nezakonitih razloga.

Iz svih ovih razloga dolazimo do zaključka da problem pravosuđa u BiH nije nastao zbog lošeg ovog ili onog zakona, već isključivo zbog nepostojanja etičke kulture među nosiocima pravosudnih funkcija. Tako nam se i nameće zaključak da POSTOJI RJEŠENJE za ozdravljenje pravosuđa u BiH, a to je uporni razvoj i pozivanje na etičke standarde postupanja svakog pojedinačnog nosioca pravosudnih funkcija u BiH. Ne trebamo se zavaravati da se etička kultura može nametnuti nekim novim ‘reformskim’ zakonom na evropskom putu, ključno je organizovati tzv ‘terenski rad’.

♦♦♦

Rješenje za etično i efikasno funkcioniranje pravosuđa je najprioritetniji zadatak cijelog društva i svi državni, pravosudni, civilni i poslovni resursi moraju biti usmjereni u tom pravcu. Dokaz da je to tako je podatak da desetine hiljada mladih ljudi koji se iseljavaju iz BiH u Njemačku i druge zemlje Evropske unije, kao primarni razlog odlaska navode nepravdu u društvu i besperspektivnost koja proizilazi iz temeljne nepravde i nejednakosti pred zakonom u svim sferama društvenog života.

Ovaj pravosudni epilog ulijeva optimizam da se stvari u BiH mogu pomjeriti sa mrtve tačke, što će nadamo se biti signal mladima da vrijedi ostati u svojoj zemlji i da je moguće boriti se za etičke ideale u svojoj zemlji.

♦♦♦

Kraj desetog dijela

Nastavak priče će pratiti razvoj događaja po svim postupcima koji su pokrenuti, te drugim okolnostima koje se dogode, s nadom da ćemo kroz ozdravljenje pravosuđa svjedočiti boljim uslovima života i ostanku ovdje.

*Net Consulting d.o.o. prati i analizira poslovne procese i prakse, sporne poslovne odnose, upravne i sudske postupke, te utvrđuje neregularnosti na štetu legitimnih i legalnih poslovnih interesa klijenata. Ovaj tekst je objavljen uz saglasnost oštećene strane u ovom slučaju. Net Consulting d.o.o. se uvjerio u istinitost svih navoda u tekstu kroz uvid u dokumentaciju i druge materijalne dokaze.

Vezani članci

Podijelite ovaj tekst

Facebook
Twitter
LinkedIn

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.