Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

Breaking News Live: Počelo uništavanje dokaza u Autocestama FBiH

Etika.ba objavljuje: novi slučaj-serijal o korupciji i prevari u javno-poslovnim relacijama u Bosni i Hercegovini.

Naziv serijala: ‘’Čekajući Bukobran kroz Podlugove, kroz Podlugove…’’

Država/Entitet/Kanton: Federacija Bosne i Hercegovine

Ugovorni organ: Autoceste FBiH

Oblast: javne nabavke

Predmet javne nabavke: Postavljanje bukobrana na relaciji autoceste Podlugovi – Visoko

Tekst broj: 5/6 – VANREDNI TEKST – PRATIMO KORUPCIJU IZ MINUTE U MINUTU

♦♦♦

Pratimo uživo uništavanje dokaza u Autocestama FBiH

Nakon što je Etika.ba u prošlom tekstu koji je objavljen u subotu 18.06.2022.godine, koji možete pogledati klikom na ovaj link, upoznala javnost sa detaljnim otkrićima kako su uposlenici Autoceste FBiH prije objave tendera za izgradnju zvučne izolacije na dionici autoputa Podlugovi-Visoko, bili u dosluhu i štimali tender sa jednim od ponuđača firmom Unipromet d.o.o. iz Čačka…

…dva dana nakon objave teksta su pojedinci počeli sa uništavanjem dokaza unutar Autoceste FBiH.

Naime, jutros (ponedjeljak, 20.06.2022.godine) u 08.53h smo redovnom provjerom linka koji je objavljen u tenderskoj dokumentaciji i koji vodi do google drive-a na kojem je uposlenik Krešimir Rajko Bagarić bio snimio korumpirane i izmijenjene nacrte iz Glavnog projekta, otkrili da je folder izbrisan. Klikom na ovaj link iz tenderske dokumentacije možete i sami probati da otvorite ovaj link ili možete pogledati print screen ispod:

Etika.ba je u petak, 17.06.2022.godine u 13:43h napravila kontrolni print screen foldera na google drive sa korumpiranim crtežima, na kojem se vidi da je kreator foldera bio uposlenik Autoceste FBiH, Krešimir Rajko Bagarić. Vidi print screen ispod:

Interesantno je primijetiti da je korumpirani folder na google drive bio aktivan od dana objave tendera, 17.09.2019.godine, pa sve do 20.06.2022.godine (dakle, skoro pune tri godine).

Etika.ba portal je u subotu 18.06.2022.godine objavila dokaze, sa navođenjem imena, da je tender štiman prije zvanične objave i to na tako drzak i bezobrazan način, putem slanja projektne dokumentacije jednom od ponuđača Uniprometu iz Čačka, koji su onda u AutoCad programu izmijenili projekat koji je prethodno uradio zvanični projektant, te NACRTE prilagodili svom proizvodu i isti vratili na e-mail Autocesta FBiH. Na kraju je te korumpirane crteže na google drive-u Autoceste FBiH, kao sastavnom dijelu tenderske dokumentacije bio objavio uposlenik Krešimir Rajko Bagarić.

Da bi stvar bila još interesantnija, u tekstu od 18.06.2022.godine smo objavili link ka korumpiranim nacrtima, te napisali da se nadamo da Autoceste FBiH neće obrisati taj folder nakon što pročitaju tekst na Etika.ba, jer smo smatrali da su toliko pametni da znaju da će to brisanje foldera predstavljati novo krivično djelo zametanja tragova i uništavanja dokaza.

Moramo priznati da smo se ipak prilično iznenadili kada smo vidjeli stepen njihove hrabrosti da izbrišu folder. U narednom periodu ćemo istražiti, da li će lica koja su obrisala folder i tako počinila novo krivično djelo uništavanja dokaza, uspjeti da se ovim uništavanjem dokaza izvuku za štimanje tendera.

Pogledajte ispod kako je bilo napisano u prethodnom tekstu od 18.06.2022.godine:

♦♦♦

Nastaviće se…

U narednom redovnom nastavku 02.07.2022.godine nastavljamo hronološki opis svih nepravilnosti u ovoj javnoj nabavci i polako ćemo dizati analizu koruptivne šeme ka višim nivoima odlučivanja.

*U međuvremenu ćemo objavljivati vanredne vijesti u slučaju novih saznanja da koruptivna mreža aktivno radi na uništavanju dokaza ili poduzima druge mjere kako bi izbjegli odgovornost.

Vezani članci

Podijelite ovaj tekst

Facebook
Twitter
LinkedIn

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.