Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

Sarajevo Tower: Krunski svjedok montirane optužnice (SST 6. dio)

Sanin Bogunić, tužilac Kantona Sarajevo

U prethodna dva teksta smo analizirali i dokazali da je 200.000 KM za koje Tužilaštvo KS tvrdi da je mito i na osnovu čega su izvršili hapšenje rukovodstva Smart Invest-a, ustvari 200.000 KM duga koje je prijavitelj lažno predstavio kao mito, a tekst možete pročitati ovdje: https://etika.ba/slucaj-sarajevo-tower-gdje-su-jukine-pare/.

Da su nadležni organi mogli lako zaključiti da se radi o lažnoj prijavi pokazali smo kroz analizu izjave prijavitelja Elmedina Pinjića zvanog Hodža, koji je Federalnoj upravi policije (FUP) dao izjavu 10.06.2020.godine, a cijeli tekst možete pročitati ovdje: https://etika.ba/sarajevo-tower-gdje-su-jukine-pare-2-iscenirano-hapsenje/.

♦♦♦

Glavni i odgovorni urednik portala Etika.ba i novinar/urednik na portalu, tokom analize slučaja obavili su niz intervjua/razgovora sa uključenim akterima sa ciljem stvaranja potpune slike o statusu poslovne etike i usklađenosti na projektu ”Sarajevo Tower”.

U jednom trenutku glavnom i odgovornom uredniku na telefon javio se svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) u predmetu ”Tower”, g. Jusuf Muhić zvani Juka, direktor firme MTH – ARI d.o.o. Sarajevo i zatražio sastanak na kojem bi iznio svoja saznanja.

Predstavnici Etika.ba portala su u više navrata razgovarali sa g.Jusufom Muhićem, prilikom čega je isti saopštio da je sve što je do sada izjavio na Sudu tačno, ali da nije sve saopštio jer ga niko nije pitao. Predstavnicima Etika.ba portala je izjavio da je cijelu istinu rekao inspektoru FUP-a Zoranu Drašku, ali da to nije ušlo u zapisnik, kao i da je u dva navrata isto govorio tužiocu Saninu Boguniću, ali da mu je tužilac prilikom pripreme za svjedočenje rekao da to ne govori.

Obzirom da je tužilac Bogunić savjetovao svjedoka da ne kaže cijelu istinu na svjedočenju, smatramo da tužilac nije posvećen saznanju istine, već da pravi vještačku konstrukciju i ‘gura’ optužnicu  koja ne odgovara istini. Iako je teška riječ koju ćemo iskoristiti, ali po priči koju je pomenuti svjedok ispričao predstavnicima Korekt d.o.o. i Etika.ba portala nameće se vrlo jak zaključak da je optužnica montirana.

♦♦♦

O kontekstu novih saznanja portal Etika.ba je razmatrao da li je u javnom interesu da se saznanja odmah javno objave na portalu ili da se obavijesti nadležno Tužilaštvo. Obzirom da se radi o saznanjima koja indiciraju postojanje montirane optužnice, odlučeno je da se u javnom interesu obavijesti glavna kantonalna tužiteljica gđa.Sabina Sarajlija, kako bi ista mogla poduzeti adekvatne i povjerljive mjere na istraživanju indicija. Odluka je donijeta na bazi logike da bi automatska objava saznanja mogla eventualno ugroziti istragu, što ne bi bilo u javnom interesu.

Korekt d.o.o. je saznanja dostavio na protokol Tužilaštva KS 29.10.2020.godine:

Obzirom da je od 29.10.2020.godine do dana objave ovog teksta prošlo 45 dana a glavna kantonalna tužiteljica gđa.Sabina Sarajlija nije poduzela kredibilne korake na istraživanju saznanja koja je dostavio portal Etika.ba, klatno javnog interesa se sada pomjerilo na stranu opravdanosti objave saznanja u javnosti.

O tome kako portal Etika.ba zna i zaključuje da gđa.Sabina Sarajlija nije poduzela kredibilne korake biće objavljeno u sljedećem nastavku ovog serijala 21.12.2020.godine.

Da rezimiramo javni interes odluke Etika.ba portala da se saznanja javno objave. Sa ciljem da se pomogne Tužilaštvu KS da provede efikasnu i povjerljivu istragu, Etika.ba nije odmah javno objavila saznanja već je ista povjerljivo dostavila glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajliji. Nakon što je Etika.ba nakon dovoljnih 45 dana zaključila da glavna kantonalna tužiteljica nije poduzela kredibilne korake na bazi dostavljenih saznanja, što stvara sumnju u iskrenu namjeru da će se ponašanje tužioca Bogunića istražiti, sada je u javnom interesu da se saznanja objave kako bi se smanjio manevarski prostor tužiocima koji bi na ovaj ili onaj način izbjegli zakonsku odgovornost postupanja u ovakvim situacijama.

Ovo su razlozi zašto smatramo da Tužilaštvo KS mora reagovati ako ima saznanja da tužilac svjesno ‘gura’ optužnicu koja je neistinita i koja ima elemente montaže, jer je u pitanju ugled institucije Tužilaštva KS.

♦♦♦

Opis novih saznanja:

Izjave vezane za fazu kada je svjedok Jusuf Muhić zvani Juka prepustio posao na izradi fasade Elmedinu Pinjiću zvanom Hodža (op.a. Hodža je podnosilac prijave u FUP-u i krunski svjedok tužioca Bogunića):

Juka: Kažem mu, Hodža ja šaljem pismo, kaže šalji. Ja pošaljem Ansu, Smart Investu, imam svjedoke, Zjaju i druge kad je sjedio u kancelariji i rekao dat ću ti ja 200 hiljada.

Novinar: Ko je svjedok, Zjaja i?

Juka: Ima Zjaja, onaj što je radio sa mnom prozore Kemo jedan (op.a. Kemal Kapidžić), moji kooperanti…Nisam znao ni tad Hodžine zadnje namjere

Juka: Ja sam Zjaji (op.a. Bahrudin Zjajo, direktor i vlasnik firme Percon d.o.o.) utrpao Hodžu, on je bio skeptičan po pitanju Hodže, pa rekoh funkcionisat će to…

Juka: Kad je to stalo i visila za vratom bankovna garancija onda su oni rekli hajde i kad je to nastao šlus, prekid, daj da idemo tužbama, ovo ono, da njega istjeraju pa da oni krenu i dalje znaš sve kako je išlo, onda su oni rekli sad ćemo mi ovoga da strpamo u zatvor, to je bio pakleni plan, vjerovatno je tako, a mi ćemo pošto nemamo sufinansijera dići kredit od 15 miliona još nam treba da završimo projekat, jer je to uveliko 70 posto gotovo….

Novinar: Raspituju se za bankarsku garanciju?

Juka: Zašto u tom momentu Hodža dolazi kod mene tri ili četiri puta u kancelariju? Eee, eeejj, eeejjj..Hajde, slušaj, vidi, povukli su mi banakrsku garanciju, hoće bolan da me zatvore, ja sam rekao vraćam ugovor (op.a. Hodža rekao), ne treba mi. Ja još ne znam u kojim su oni tamo petljanjima, govnima (op.a. Juka govori). Ja tako još uvijek računam platit će mi posao, neko će platiti, ja Vlah, ja Turčin, što bi rekli. Kad on kaže ne znam ja šta ću, kud ću, šta ću, ma daj mi (op.a Hodža govori). Ništa mi nije opet jasno (op.a. Juka govori).

Novinar: Šta ti govori, daj mi?

Juka: Idi, nosi, daj one papire, onda nastane Asmir zove, daj, dje je onaj papir, dje je ono. Oni skovali pakleni plan…I kad su oni skovali pakleni plan hajmo mi, daj papire, ali u međuvremenu su oni nekoliko puta, dje su ti papiri, dje su ti papiri, onaj registrator bolan, to sam na sudu rekao otišao i uzeo registrator. Daj dje ti je ono gdje piše Sedin, veli ako ga sad složimo njemu onih 200.000, znaš, krivično, još mu damo 200.000, znaš podmitimo, uhvatimo, skujemo, strpamo njega u zatvor, preuzmemo projekat i odjebi i onda će oni vladati situacijom.

Juka: Jer zvrče telefoni posle, ja znam to je naknadna pamet, jebo to sve posle i on mene daj, daj, ja ću ih strpati u zatvor, ti ćeš dobiti svoje pare.

Novinar: Ko kaže?

Juka: Hodža kaže. D….a mi mog, D….a mi mog. Hodža, ti meni reče ja ću dobiti pare za tri dana od njih kad ih tužimo.

Novinar: Od koga?

Juka: Od Elvedina, bolan. Dobiti ću od Smart Investa, od Panamere ću dobiti pare čim ih odem u MUP, oni će odmah pristati dat će ti duple pare samo da odustaneš od tužbe jer su oni krivično, oni će krivično, ja kaže nosim pare.

Juka: Nije bilo hajde potpiši. Hodža mi je rekao: „Čim mi avans legne ja ću ti dati 200.000, nije problem“ jer što bi ja znaš milion je to, priča se o 700 i nešto hiljada, ma jok 900 i nešto hiljada je sa PDV-om.. I on kaže, dobro kaže onaj, hajde ti pošalji meni, ženi mu pošaljem tamo na mail i on to tap, tap, tap.

Juka: Objektivno, ja nisam očekivao od Hodže 200 hiljada, mene ne interesuje Hodža, ja jesam njemu, međutim, sad rečeno, je li bilo priče, ma kaže, kao ovo je više bilo počastit će me u smislu, znaš je.i ga prepuštam mu posao, ma kaže je.o te 200.000.

Novinar: A da te je počastio, sve bi bilo u redu?

Juka: Ne bi, ja bi i dalje išao s tužbom.

Novinar: I dalje, još dvjesta i dvjesta?

Juka: Đe piše da me je počastio.

Juka (tumačeći izjavu u FUP-u datu inspektoru Zoranu Drašku): Kaže on kad smo sve izjave, znači nije ni Hodža čist…, baš oko tih 200 hiljada, kao bio je upoznat.

Novinar: Što je on tebe pitao je li Hodža čist?

Juka: Nije on pitao, kaže nego znači ni Hodžino nije baš čisto sve.

Novinar: Na osnovu čega je to zaključio?

Juka: Pa na osnovu moje izjave, što sam ih prijavio u Federalni MUP, tako je tekao pregovarački postupak, kako je Hodža provukao sam posao, pa je rekao idi dao bih ja, kako znaš sve one moje.

Novinar: Čekaj, je li to ušlo u zapisnik?

Juka: Ušlo je to u zapisnik, nije ušlo u zapisnik da Hodža nije čist, nego on je onako iznio između nas kaže znači nije ni Hodža baš čist.

Novinar: Nisi cijelu istinu na sudu rekao?

Juka: Kakvu istinu? Sve sam rekao.

Novinar: Bio si rekao to ne znam je li uzeo Hodža, nije li?

Juka: Pa i ne znam, znam da je uzeo a što ja to moram znati.

Novinar: Pa kažem ti ipak nisi istinu rekao cijelu?

Juka: Mogu ja reći istinu. Ja sam htio reći Mahmutoviću istinu, mogao sam mu reći istinu da mu Hodža nosa pare, šta ja imam od toga? Kako ću ja dokazati? Hodža nosa pare u džepu kaže idem da ih prijavim, sad ću im podmetnuti, kaže mi ćemo ih pohapsiti za tri dana ima da dobiješ pare svoje. Kome to u sudu, daj dokaz. Šta će sud bez činjenice, deset puta bio kod mene, evo imam u koverti, evo Boga mi, D….a mi mog, ja kad sam to rekao on skoči iza stola i ode lažeš kaže, njegovo moje pola pola, fifti fifti, ja kažem jeste on kaže nije, ko je u pravu, sud ne priznaje. Meni jednom davno 80-te čovjek na Korčuli ja nešto radio…

Novinar: On je rekao ja ne znam ni za Juku, ni za 200 hiljada, ja ne znam ništa?

Juka: To je znao, i on je znao i Asmir, svi su to znali…Tako je dogovoreno, ja odustajem od posla, on uskače.

Novinar: Bogunić neće da sluša tvoju priču?

Juka: Ma nije htio bolan. Ja otišao bolan, nemam ti šta pričati, otišao sam kod Bogunića u ljeto, recimo juli mjesec, pretpostavljam mjesec ne znam koji, kraj juna ili jula, ne znam koji, već kad su ovi strpani u zatvor… Ja krenem i moj Haris sin, ogadilo mi se sve to. Mi gore, on dođe, sjedili smo oko tri ili četiri popodne, možda izišao s posla, pred kraj radnog vremena.

Juka pita Bogunića: Mogu li dobiti ovaj mi je rekao Hodža?

Bogunić: Ma kakvi, nema ništa.

Novinar: Šta ”rekao mi Hodža da ću dobiti 200 hiljada”?

Juka: Ma ja, kad ih strpamo ovo ono odmah ćeš dobiti 200 hiljada, od ovih

Bogunić: Nemam ja od toga ništa, ide to svojim putem.

Juka: Tako u tom smislu, ne znam pet minuta vidim samo je prao ruke od svega toga. Ja mislim došao tužilac da će on otići tamo njih stisnuti dajte čovjeku neka odustane, jer sam išao na varijantu laički odustajem od moje izjave i tužbi dajte meni mojih 200 hiljada.

Bogunić: Nema ništa od toga.

Novinar: Kad te je spremao Bogunić da daš izjavu?

Juka: On kaže dobro se sjećaš, šta ću se sjećati to je tako, šta ću se sjećati tačku po tačku, ide po onom u MUP-u šta sam govorio, tako je bilo i tako će biti za pet godina, nemam ja šta tu izmišljati, ni jest ni nije. Doduše jesam ga pitao trebam li ja uključivati (op.a. Juka govori), ne nemoj Hodžu ništa, to tebe ne interesuje (op.a. Bogunić govori po Jukinom kazivanju).

Novinar: Šta treba li uključivati?

Juka: Hodža kažem da je Hodža ovo ono..

Bogunić: Ne, ne, to ništa, nego tebe nije briga šta je posle bilo. Ti si dokle je došlo samo po ovoj izjavi, da mi pređemo (op.a. Bogunić govori), ovo što sam ja u MUP-u izjavio (op.a. Juka govori).

Juka: A šta je s Hodžom, dje je, trebam li ja njega da je on to posle rekao da će tamo, vamo, da će nositi pare dolje u onom jer ja to nisam rekao, nema u onoj izjavi, znaš.

Bogunić: Ne, to tebe ne interesuje, kaže.

♦♦♦

ZAKLJUČAK:

a) Inspektor FUP-a Zoran Draško je imao saznanja tokom istrage da informant Elmedin  Pinjić zvani Hodža lažno pretvara dug od 200.000 KM u priču o mitu u iznosu od 200.000 KM, a ista saznanja nije uvrstio u zapisnik o ispitivanju svjedoka niti je sačinio službenu zabilješku;

b) Tužilac Sanin Bogunić je imao saznanja da je informant Elmedin Pinjić zvani Hodža okolo pričao da će podmetnuti onih 200.000 KM, da će uhapsiti, strpati u zatvor, preuzeti projekat, da će Juka naplatiti svojih 200.000 KM kad Tužilaštvo KS strpa Elvedina (direktor Smart Invest-a) u zatvor, pa je bez obzira na ta saznanja nastavio sa postupkom koji je rezultirao montiranom optužnicom;

c) Tužilac Sanin Bogunić je poučio svjedoka da ne kaže cijelu istinu što u kontekstu ove optužnice predstavlja pouku da se izrekne laž, jer izostavljeni dio istine skriva činjenicu da Tužilaštvo KS postupa po lažnoj krivičnoj prijavi, što za posljedicu ima egzistenciju montirane optužnice;

d) Jusuf Muhić zvani Juka, iako je s jedne strane pristao da saradjuje sa Elmedinom Pinjićem Hodžom-prijaviteljem lažnih tvrdnji, jer je u jednom trenutku otišao u FUP vjerujući da će nakon prijave dobiti svojih 200.000 KM, što je problematično, ipak je s druge strane sebe zaštitio na način da je cijelu istinu rekao inspektoru Zoranu Drašku i tužiocu Saninu Boguniću. Jusuf Muhić kao obični građanin nije odgovoran za postupanje inspektora i tužioca, on je svoju građansku dužnost obavio kada im je saopštio istinu i ne odgovara za službeno ‘zaobilaženje’ istine od strane tužioca i inspektora, tako da nema Jukine odgovornosti u procesu podnošenja lažne krivične prijave od strane Hodže i kasnije montiranja optužnice od strane tužioca;

♦♦♦

Nastaviće se…

U nastavku 21.12.2020.godine javnost ćemo upoznati šta je sa saznanjima o postojanju montirane optužnice uradila glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, koju je Korekt d.o.o. blagovremeno obavijestio o svojim saznanjima. Također, objavićemo analizu montiranih elemenata iz optužnice tužioca Sanina Bogunića;

U narednom tekstu, 28.12.2020.godine, ćemo objaviti nastavak teksta ‘Sarajevo Tower: Marifetlukom protiv sarajevske sudinice Ivane Krželj’ u kojem ćemo otkriti i analizirati kako je predsjednica sarajevskog Suda reagovala na saznanje da je ANS Drive pokušao da skloni sudinicu Krželj sa slučaja i to putem vještačkog fabriciranja sukoba interesa kroz podnošenje tužbe protiv postupajuće sudinice.

Vezani članci

Podijelite ovaj tekst

Facebook
Twitter
LinkedIn

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.