Analiza slučajeva, izvještaji i kampanje u oblasti etike i usklađenosti.

Slučaj Sarajevo Tower: Odavno poznata prvostepena presuda!

Danas, 28.04.2021.godine, sudija Općinskog suda u Sarajevu, g-din. Dragan Vukajlović, izrekao je presudu u poznatom policijsko-pravosudnom skandalu pod nazivom ‘Sarajevo Tower’.

Presuda je po 4 godine zatvora za Elvedina Mahmutovića, direktora kompanije Smart Invest, koja je suinvestitor na projektu i za Sedina Halilagića, direktora izgradnje negodera ‘Sarajevo Tower’.

Portal Etika.ba je u prethodnih 8 mjeseci objavio niz istraživačkih tekstova u kojima su predstavljeni nebrojeni dokazi o montaži ovog slučaja, prilikom čega smo otkrili da se u FUP-u koristi termin ‘montirka’ za ovakve slučajeve, te smo otkrili, dokazali i obavijestili tužilaštvo da je tužilac Sanin Bogunić nagovorio svjedoka da ne saopšti cijelu istinu prilikom svjedočenja, a upravo taj dio koji je prikriven je dao potpuno drugu dimenziju slučaju, tj. ispostavilo se da pomenutih 200.000 KM nisu mito već dug iz obligacionog odnosa, koji je u tzv. ‘montirki’ pretvoren u priču o mitu. Pored ovoga smo objavili i detaljne analize da su prijavitelji i pojedini svjedoci tužilaštva davali kontradiktorne izjave u istrazi i na ročištima, pa smo neoborivo mogli dokazati da je jedna izjava lažna, ili ona u istrazi ili ona pred sudom.

Portal Etika.ba prati namjerni nemar i neefikasnost tužilaštva u postupanju sa dokazima koji su predočeni o ‘montirki’, ali je javnost u BiH već naviknuta da borba za istinu i pravdu predstavlja težak i trnovit put, naročito zbog toga što je pravosuđe dio problema, a ne dio rješenja. Najbolji primjer stanja u pravosuđu su slučajevi ‘Memić’ i ‘Dragičević’.

Zašto naslov ovog teksta govori o odavno poznatoj prvostepenoj presudi?

Naime, urednik portala Etika.ba je 05.01.2021.godine, oko 18 časova, dakle skoro 4 mjeseca prije izricanja današnje presude, dobio telefonski poziv od jednog visoko pozicioniranog predstavnika pravosuđa u BiH koji je saopštio svoja saznanja da je hapšenje predstavnika ‘Smart Invest-a’ montaža. Nakon telefonskog razgovora je organizovan čak i sastanak u jednoj sarajevskoj kafani, u blizini policijske pratnje, gdje je uredniku portala Etika.ba detaljno objašnjeno ko sve učestvuje u montaži, te da će biti izrečena kazna zatvora, bez obzira što u tom trenutku ni tužilac nije bio izveo sve svoje dokaze, a odbrana nije ni počela izvođenje svojih. Na pitanje kako zna za ovu situaciju, visoko pozicionirani predstavnik pravosuđa je odgovorio da se ‘malo’ raspitao oko svega.

Pored ovoga se visoko pozicionirani predstavnik pravosuđa dodatno interesovao za spisak drugih visoko pozicioniranih političkih i pravosudnih osoba kojima je bio obećan besplatan stan u ‘Sarajevo Tower’, koji nisu mogli uknjižiti ‘svoje’ besplatne stanove jer je tu namjeru osujetio danas presuđeni direktor Smart Invest-a gdin.Elvedin Mahmutović.

Do tada je portal Etika.ba objavio nebrojene dokaze o tendencioznim radnjama tužioca i FUP-a, tako da smo i sami imali zadokumentovanu ‘montirku’ od strane istražnih organa, ali bilo nam je novo čuti da je i presuda već poznata. Pošto u tom trenutku nismo mogli potvrditi tu informaciju nečim konkretnijim od izjave visoko pozicioniranog predstavnika pravosuđa, odlučili smo se da tu informaciju ne objavljujemo kako bi poštovali nezavisnost suda i kako se ne bi smatralo ili nas optužilo da pokušavamo da utičemo na sudiju.

Zbog toga je Etika.ba objavila samo jedan tekst o nepravilnostima sudije Dragana Vukajlovića u sudskom postupku, iako predmet interesovanja istraživačkog rada nije bilo postupanje sudije, a odnosi se na stvar koju smo imali dokazanu, a to je da su se sudija i sudski vještak ponašali nezakonito, agresivno i tendenciozno prema osumnjičenom. Pošto je ova nepravilnost okončana tako da je sudija na kraju ipak morao priznati da je analiza Etika.ba ispravna, isti je razriješio postojećeg vještaka i naredio potpuno drugo zakonito vještačenje.

Obzirom da je danas presuda izrečena, slobodni smo javnost upoznati sa činjenicom da je ova presuda očekivana i ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

Etika.ba će svoje čitaoce upoznati sa obrazloženjem presude kada istu završi i objavi sudija Dragan Vukajlović, pa ćemo istu uporediti i analizirati u odnosu na sve prethodno objavljene dokaze, te iste transparentno staviti na uvid stručnoj i drugoj zainteresovanoj javnosti.

Vjerujemo da bi obrazloženje presude trebalo predstavljati umjetničko djelo u rangu Leonarda da Vinčija ako će uspjeti da izbjegne nebrojene dokaze koji se nalaze u spisu i koji potvrđuju da se radi o dugu, a ne mitu, da se radi o ‘montirki’ a ne o borbi protiv korupcije.

Koliko god sa strane izgledalo frustrirajuće i obeshrabrujuće da se bez javnosti ne može očekivati kredibilno postupanje pravosuđa, u BiH je takva realnost da se za svaki zarez ili svako slovo koje predstavnici pravosuđa obrazlože i stave na papir mora prvo posumnjati, provjeriti, preispitati i tek onda zaključiti koje slovo i zarez su tačni, a koji nisu. Ovo je način na koji stvari funkcionišu u ranim fazama razvoja demokratije bosanskohercegovačkog tipa i toga svi građani koji imaju dodira sa pravosuđem moraju biti svjesni.

U slučaju da nadležni organi budu kontaktirali predstavnike Etika.ba portala oko imena visoko pozicionirane osobe iz pravosuđa koja je 05.janura znala da će presuda biti osuđujuća sa zatvorskom kaznom, istima ćemo dostaviti dokaze, ali vjerovatnoća da će se to desiti je minimalna, jer je trenutni gard pravosuđa inertan, odbijajući i neefikasan prema nebrojenim dokazima koje smo dostavili u vezi ‘montirke’.

Nastaviće se…

Vezani članci

Podijelite ovaj tekst

Facebook
Twitter
LinkedIn

Istaknuti slučajevi

Vijesti

O nama

Etika.ba je portal namijenjen stručnoj javnosti koja je zainteresovana za više standarde etike i usklađenosti propisa u poslovnom sektoru, sistematsko i objektivno praćenje sudskih, upravnih i drugih postupaka a kako bi osigurali fer i pošten tretman prema svim akterima na tržištu BiH. U javni prostor donosimo analize o konkretnim slučajevima s posebnim fokusom na poštivanje etičkih standarda prilikom vršenja javne dužnosti a čime doprinosimo ispunjavanju misije Etika.ba

Copyright ©2021 Etika.ba ® Sva prava zadržana.